2016-07-14 11:54:13• hírek • Kocsis Zoltán

48 millió euró az állati trágya kezelésére

A 2016-2020-as költségvetési periódusban összesen 48 millió eurót szán a román környezetvédelmi minisztérium az állati eredetű trágya környezetre káros hatásainak kezelésére. Az ebben rejlő lehetőségekről Szatmárpálfalván szervezett konferencián tájékoztatták az érdeklődőket június 14-én, csütörtökön.

Ileana Bogdan egyetemi előadó részletes bemutatásából kiderült, hogy az önkormányzatok (együtt vagy külön-külön) összesen négy típusú beruházásra pályázhatnak. Az első az istállótrágya kezelése, amely három módon lehetséges: egyrészt a tárolást lehetővé tevő platform megépítése, másrészt komposztálás illetve pellet készítése, harmadrészt pedig biogázt termelő üzem létrehozása révén.

A második típusú beruházás a már meglévő tároló, komposztáló, pelletező, vagy biogázüzem eszközökkel, munkagépekkel való felszerelése, fejlesztése. Pályázni lehet továbbá kisebb méretű kanalizálási rendszerek és szennyvíztisztítók kiépítésére, illetve egyfajta biológiai védőövezet befásítására.

Az előző periódusban országszerte 90 településen épültek tárolók, 69 település pályázott sikerrel eszközök beszerzésére, 63 településen ültettek fákat, hét településen épült kanalizálási rendszer, egy településen pedig biogázüzemet hoztak létre.

Szatmár megyében a legaktívabb község Szatmárpálfalva volt! Az önkormányzat a program keretein belül kilenc millió lejt nyert a kanalizálási hálózat kiépítésére Pettyén, Amac, Oroszfalu és Hirip falvakban. Emellett 1,3 millió lejből trágyatároló épült, amit minden eszközzel sikerült fel is szerelni. Ezen kívül Borválaszút és Aranyosmeggyes községekkel közösen összesen 60.500 akácot, keskenylevelű ezüstfűzt és galagonyát ültettek el. Szatmárpálfalván kívül Borválaszútnak sikerült még építenie egy 1,2 millió lej értékű tárolót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: